Denouement nedir?
Denouement nedir? Denoument tanımı. Denouement nerede kullanılır? Trajedide Denoument.
Denouement nedir?
Denouement terim anlamı:
Edebiyatta özellikle dramada karşılaştığımız denouement, dramatik tansiyon grafiğinde falling action ardından yaşanan, sonu catharsis ile de bitebilen nihayi son sahnedir. Dramatik tansiyonda, bazen denouement terimi yerine, yine aynı anlamda olan “resolution” teriminin de değişik kaynaklarca kullanıldığı görülmektedir.
Denouement sözlük anlamı:
Denouement, son netice, akıbet, çözüm anlamlarına gelebilmektedir.
EDEBİYATTA DENOUEMENT KULLANIMI
The denouement of a story occurs just after the falling action and is the final moment in which there is a final resolution. In this stage of drama, conflicts are seen to be resolved. It may usually end up a catharsis together. But this happens in tragedies, not comedies. In the comedies, characters are now happier than previous stages of the plot.
DENOUEMENT KULLANIMININ ÖNEMİ
Hem drama hem de fiction eserlerde tarih boyunca birçok eserin içinde barındırdığı bu yazımsal yapı ilk kez 1800’lü yıllarda ünlü Alman yazar Gustav Freytag tarafından Dramatik Tansiyon piramidi ile ortaya konmuştur. Bu yapı klasik drama örnekleri ve Shakespear oyunları örnek gösterilerek 5 farklı sahneye bölünmüştür.
Bunlar sırayısla;
- Exposition: Kahramanların kaderini belirleyecek olaylar zincirine maruz kaldığı sahne.
- Rising action: Olayların gelişim gösterdiği, krizlerin ve gizemlerin ortaya çıktığı sahneye verilen isimdir.
- Climax: Kahramanların dramatik gerilimin en yüksek noktasını, seyirci/okuyucu ile birlikte yaşadığı sahnedir.
- Falling action: Dramatik tansiyonun düşmeye başladığı, kahramanı genellikle bir catharsis yaşadığı sahneye denir.
- Denouement: Olayların olumlu ya da olumsuz nihayi sonuca vardığı son sahne olarak tanımlanabilir.
DENOUEMENT ÖRNEKLERİ
EXAMPLE 1
Hamlet by William Shakespeare:
Hamlet eserinde, prensimiz Hamlet, babası amcası tarafından öldürülmüş, ve çok sevdiği babasının intikamını almak istemektedir. Ancak bu konu da birisini öldürebilecek cesarete sahip olmadığı için oldukça kararsızdır. Hamlet oyun boyunca bir çok kez amcasını öldürebilecek fırsat bulmasına rağmen, bir şekilde türlü bahanelerle bunu hep ertelemiştir. Bu da dramatik tansiyonu oyun boyunca arttırmış ve seyircideki merakı diri tutmuştur. Ancak sona geldiğinde amcası tarafından zehirlendiğini öğrenen Hamlet nihayetinde kendinde amcasını öldürecek cesareti bulmuş ve öldürmeyi başarmıştır. Dolayısı ile oyun boyu süregelen gizem ve sorular bir sonuca ulaşmıştır. Bu nedenle oyunun bu sahnesi bir resolution/ denouement örneğidir.
EXAMPLE 2
Beowulf:
Uzun yıllar savaştıktan sonra nihayet tahta kral olarak oturan Beowulf ülkeyi 50 yıl barış içinde yönettikten sonra bir hırsız tarafından uyandırılan Dragon ile büyük bir mücadeleye girer. Bu mücadelenin sonucu Dragonun ölümü ile biter ancak hemen ardından yaşanan ölümüyle kahramanlıktan krallığa uzanan yolcuğu bir son bulur. 2700.satır ve sonrası ölümünün yaşandığı bölüm bir denouement örneği olarak gösterilebilir.
Savaşta ölümcül yara alan Beowulf’ın son sözleri
You are the last of us, the only one left
of the Wægmundings. Fate swept us away,
sent my whole brave high-born clan
to their final doom. Now I must follow them.
Başka bir edebi terim okumak isterseniz > Elegy nedir? bağlantısına tıklayın.
Denouement Exercises
İngiliz edebiyatı terimler sözlüğüne geri dön>
Credits:
- By Robert Thew – See Commons: Licensing for more information., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6451951
- Wikipedia