DYK kurslarında neler değişecek?
DYK kurslarında neler değişecek? 2020-2021 Eğitim öğretim yılında Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında büyük değişiklikler olması bekleniyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, önümüzde eğitim öğretim yılıyla ilgili çok büyük değişiklerin yolda olduğunu anlatan açıklamalarda bulundu.
Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında neler değişecek?
İşte Sayın Ziya Selçuk tarafından 2020-2021 eğitim öğreti yılı DYK kurslarıyla ilgili yapılan önemli açıklamalardan bazıları: “Destekleme yetiştirme kurslarında bu sene mevzuatını da değiştirerek yeni bir yapıya geçiyoruz. ‘Bu kursları nasıl daha verimli kullanırız, salgının telafi hususunda ne şekilde işe yarayabilir’ gibi soruların cevaplarını sahayla irtibatlı biçimde aldık. Ücretli öğretmenlerimizin, sisteme zaten bir desteği var ama destekleme yetiştirme kursları açısından bakıldığında onların bu desteğine daha çok ihtiyacımız olması ihtimali söz konusu olabilir. Sahaya bir bakalım, neye ihtiyacımız var görelim ona göre yol alırız.”
DYK kurslarında neler değişecek?
Hatırlayacağınız üzere daha önceden yaptığı bir açıklamada da eksik kalan konular için telafi eğitimlerinin 31 Ağustos -18 Eylül tarihleri arasında yapılacağını ancak bunun yeterli olmaması durumunda bu eğitimlerin DYK kurslarında da devam edebileceğini belirtmişti.
- 2020-2021 eğitim öğretim yılına ait 31 Ağustos -18 Eylül 2020 yılı telafi planlarını indirmek için> tamamlayıcı eğitim programı planları bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Buradan çıkacak olası bir sonuç, bir tahmin olmakla beraber DYK Kurs saatlerinin artabileceği ve ücretli öğretmenlerin bu kurslardan yararlanabilecek olmasıdır. Ağustos ayı gibi detaylarının netleşmesini beklediğimiz bu değişikliğin sadece kurs saatlerine değil kurs ücretlerine de olumlu bir etkisi olabilir tabiki. Bekeleyip göreceğiz.
Velilerin hangi konularda rehberlik desteği istediğiyle ilgili araştırma yaptıklarını ve sonuçlarına göre içerik sunduklarını belirten Selçuk, özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar için “Özelim Eğitimdeyim” gibi aplikasyonlar hazırladıklarını, rehberlik konusunda dijital kitaplar yayımladıklarını, videolar ürettiklerini ve TRT EBA’da içerikler geliştirdiklerini anlattı.
Rehber öğretmenler için neler değişecek?
“Rehber öğretmenlere çok güzel haberlerimiz olacak”
Bakan Selçuk, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Yönetmelikle ilgili öğretmenler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenlerden görüş aldık. Yüzde 100 mutabakatla bir yönetmelik hazırladık, çok kısa süre içerisinde hayata geçecek. Okulda rehber öğretmenin günlük hayatı nasıl yürüteceği, rehberlik araştırma merkezlerindeki çalışmalar ile rehberlikle ilgili alınan eğitimlerin belgelendirilmesi konusunda yenilikler getiriyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının bazı talepleri vardı, onları yerine getirdik. İnşallah, iki hafta içerisinde bununla ilgili kamuoyuyla paylaşımda bulunacağız. Bütün rehber öğretmenlerin talepleri konusunda çok güzel haberlerimiz olacak.”
Bu açıklamadan da anlıyoruz ki Rehber öğretmenlerin okul kültürü işleyişi üzerindeki yetki ve etkinliğinin 2020-2021 eğitim öğretim yılında artması planlanıyor.
OKUL TASARIMLARI DEĞİŞİYOR
Sayın bakanımızın yapmış olduğu bir diğer açıklama da okul tasarımları ile ilgili oldu.
“Yeni ilkokul, ortaokul ve lise tasarımları”
Bakan Selçuk, “Mesela öğretmen eğitiminde beklentimizden yaklaşık 1 yıl, uzaktan eğitim, dijital altyapı ve benzeri konularda yaklaşık 2 yıl öndeyiz. Birdenbire bazı konularda öne geçtik. Ama örneğin okul öncesi eğitimin zorunlu olması konusunda, takvimimizi biraz zorluyoruz. Bu zorlukları nasıl yaşarız, nasıl üstesinden geliriz diye de ele alıyoruz.” açıklamasını yaptı..
Güncel DYK kurs planları için lütfen ingilizce dokuman indir sayfamızı ziyaret ediniz.
Kaynak: MEB