Genç yabancı dil öğrencilerinin özellikleri

0
464
genç yabancı dil öğrencilerinin özellikleri
genç yabancı dil öğrencilerinin özellikleri

Genç yabancı dil öğrencilerinin özellikleri

Genç dil öğrencilerinin en önemli özellikleri nelerdir? Bu makalede, bu sorunun eğitimsel yönünü inceleyeceğiz. İlk olarak yaş faktörünün, dil eğitimindeki kullandığımız metodları nasıl etkilediğini ele alacağız. Ardından yetişkinler ve genç öğrenciler arasındaki belirgin farkların  dil eğitimine nasıl yansıdığını tartışacağız. Bu yazıda genç öğrenciler kavramı ile 12 yaşın altındaki dil öğrencileri, yetişkin kavramı ile 20 yaş üzeri dil öğrencileri, ergen kavramı ile de 12-20 yaş aralığındaki dil öğrenceleri ele alınmıştır.

Yazar: Rhalmi Mohammed

Dil öğrenimindeki belirleyici bir faktör olarak “yaş”

Dil öğreniminde “yas” kavramı  en belirleyici faktörlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yabancı dil öğretmenlerinin burada ilk olarak dikkat etmesi gereken nokta, genç öğrencilerin yetişkin öğrencilerinden hangi öğrenme biçimleriyle ayrılıyor olmalarıdır.  Her şeyden önce genç öğrenciler oyun aracılığı ile daha iyi öğrenirken yetişkinler ise soyut ve analitik zekalarını kullanmakta oldukça ileri düzeydeler. Bu konuda eklenebilecek ikinci ayrım da genç öğrencilerin çok çabuk ve kolay bir şekilde sıkılabilmeleridir. Genellikle 10 dakikadan sonra ilgi ve dikkatleri kaybolmaktadır. Genç öğrenciler ayrıca oldukça benmerkezci olup özel ilgiye daha çok ihtiyaç duymaktadırlar. Bununla beraber yaygın kanı, genç öğrencilerin her ne kadar öğretmenlerinin telafuzlarını tekrar etmekte başarılı olduklarını söylese de genel olarak soyut kavramları öğrenmede yine de daha az başarılı oldukları yönündedir.

Patsy Lightbown, ve Nina Spada ‘ya göre  ( How Languages are Learned, 2006) yetişkin öğrenciler dil öğreniminde gençlerden daha kötü değiller. Telafuz konusunda ana dil kadar iyi olamasalar da ikinci bir dili öğreniminde yüksek düzeyde uzmanlık seviyesine daha kolay ulaşabiliyor (Lightbown ve Spada, 2006 – 73, Harmer, ).

Genç yabancı dil öğrencilerinin özellikleri nelerdir?

İşte genç dil öğrencilerini diğer öğrencilerden ayıran en önemli 7 faktör

1. Genç öğrenciler dil eğitiminde çok çabuk sıkılır

Yapılan aktiviteler yeteri kadar ilginç ve kapsayıcı değilse, öğrenciler çok kolay bir şekilde sıkılabilir. İlgilerini muhafaza edebilecek süre 10 dakika kadar kısıtlı bir süreçten ibarettir. Özellikle doğrudan öğretim yapılıyor ve oynanan oyunlar fiziksel elementlerden yoksunsa bu süre daha da kısalabilir. Buraya kadar söylenenler neredeyse tüm öğretmenler tarafından bilinmektedir. Ancak konu ingilizce öğrenmek gibi soyut boyutu oldukça geniş bir öğrenme alanı olunca burada ingilizce öğretmenlerine çok iş düşüyor. Çünkü somutlaştırmaları gereken konu iletişimdir ki bu ana dil eğitiminde bile çok sağlam drama aktiviteleri gerektirmektedir.

2. Genç öğrenciler anlama eğilimlidir

Söylenen her bir kelimeyi bire bir anlama ihtiyacı duymadan da ne demek istendiğini kolayca anlayabilirler. Sesli olarak söylenen her ifadeyi çeviremeyebilirler ancak sahip oldukları birikimi kullanarak söylenenlere doğal bir şekilde yanıt verebilirler.

3. Genç öğrenciler keşfetmeyi severler

Merak ve coşku onları tanımlayan en önemli özelliklerdir. Etraflarını çevreleyen dünyayı, anlatılanları dinleyerek değil de bizzat yaşadıkları aktiviteler aracılığı ile keşfederek öğrenmekten zevk alırlar. En çok kullandıkları öğrenme biçimi, bir konu üzerine odaklı öğrenme değil tamamen bağımsız bir şekilde dolaylı öğrenmedi

4. Somut aktiviteleri tercih ederler

Piaget’in Bilişsel Gelişim kuramına göre genç öğrencilerin gelişim süreçleri devam etmektedir. Dolayısı ile somut düşünme yeteneğinden soyut düşünme yeteneğine doğru halen kat edecekleri çok yoldur. Daha analitik yetenekleri olan yetişkinlere kıyasla grammar bilgisi gibi soyut kavramlarla baş edebilecek olgunluğa henüz ulaşmamışlardır. Ancak genç dil öğrencilerimiz dokunduklarını, gördüklerini ve işittiklerini anlama konusunda her zaman daha heveslidirler (Harmer, 2001 p. 82).

5. Daha ben merkezcilerlerdir

Genç öğrenciler her zaman kendilerini hakkında konuşmayı severler. Dahası kendileri hakkında konuşulmasına da bayılırlar. Onların yaşamlarına odaklanacak aktiviteleri bu nedenle sahiplenerek içselleştirmeleri ve zevkle yapmalarını sağlamak her zaman daha kolay olacaktır.

6. Hayal kurmasını çok severler

Genç öğrenciler hayalperesttirler. Hayali elementlerle dolu aktiviteler onlar için tam bir eğlence kaynağıdır. Çoğu zaman gerçekle hayali ayırt etmeleri zor olsa da doğru bir oranda hayal kurmalarını sağlamak gelişimlerine katkıda bulunacak ve yabancı dil öğrenimini kolaylaştıracaktır.

7. Taklit etmesini severler

Yetişkinleri taklit ederek oldukça hızlı öğrenebilirler. Çoğu zaman şaşırtıcı bir hızda bir yetişkini taklit ederek yeni bir şeyler öğrenebilirler. Çocuklar iletişim becerilerini, içinde bulundukları sosyal etkileşimler yoluyla kazanırlar. Bu nedenle dil sınıflarında öğretmenin, eğitimini verdiği hedef dili aktif olarak kullanabilmesi oldukça önemlidir. Öğretmen bir ingilizce öğretmeni ise ingilizceyi çocukların kavrayabileceği bir düzeyde kullanması, çocukların sosyal öğrenme yoluyla öğrenmelerine çok büyük bir katkıda bulunacaktır.

Öğretmen için sonuçları

  • Aktiviteler 10 dakikalık aralar- bölümler halinde yapılmaya çalışılmalı. Soru sorarak dikkat çekmek önemlidir ancak sıkça soru sormak ters etki yaratarak dersten sıkılmalarına sebep olabilir.
  • Hazırlanan ders içeriği ilginç ve motive edici olmalıdır. İngilizce eğitimi için seçilecek aktivite konuları çocukların hayatlarına ve yaşam alanlarına odaklanmalı. Genellik ingilizce animasyonlar çocukların dikkatini çok çekmekte, anlamak için özel bir çaba göstermektedirler.
  • Öğretmen, çocukların taklit edeceği iyi bir rol model olarak sınıf içi dili buna göre kullanmalı. Örneğin öğretmenin ingilizce telafuzu çocuklar için çok önemlidir. Hatalı öğrenecekleri telafuzlar, uzun yıllar yanlış kullanıma sebep olabilir.
  • Çocuklar söylenen kelimelerden ziyade duydukları ve konuştukları dil içerisindeki anlamı yanıtlamaya meyillidirler. Yani ne duydukları değil ne anladıkları önemlidir. Bu noktada , konu yabancı dil olduğunda öğretmenin oldukça uzman olması gerekmektedir.
  • Çocuklar hayal kurmayı, keşfetmeyi, oyu oynamayı, problem çözmeyi ve bir şeyler yapmak için çabalamayı çok severler. Bu nedenle yabancı dil öğretmenleri bu aktivitelerin dil eğitimi için uyarlanmasını sağlamalıdır.

Sonuç:

Yukarıdaki sayılan sonuçlar ve öğrencilerin özellikleri gösteriyor ki genç öğrencilere eğitim verecek ingilizce öğretmenlerinin oldukça uzman olması gerekiyor. Sanılanın aksine genç. Öğrencilere yabancı dil eğitimi vermek o kadar da kolay bir iş değil. En uygun atmosferi yaratmak, soyut kavramlar için en uygun somut aktiviteleri seçmek ve öğrencilerin kendilerini tamamen rahat ve özgür hissedecekleri bir ortamda bu aktiviteleri yürüterek yabancı bir dil öğretmen gerçekten emek ve zaman isteyen bir iştir.

References

  • Harmer, J. (2001). The practice of English language teaching. Essex, England: Longman.
  • Lightbown, P., & Spada, N. M. (2006). How languages are learned. Oxford [england: Oxford University Press.
  • Piaget, J. (1958). The growth of logical thinking from childhood to adolescence. AMC

Credit: Rhalmi Mohammed, “Seven characteristics of young learners”<https://www.myenglishpages.com/blog/seven-characteristics-of-young-learners/> (Translated and content edition by Mahir Barut by permission of the writer) to read original article click here ( Orijinal içerik Mahir Barut tarafından yazarın izini dahilinde edit edilerek Türkçe’ye tercüme edilmiştir.)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments