Koronavirüs Sonrası Okullar Ne Olacak?

0
429
okullar ne olacak
koronavirüs sonrası okullar ne olacak

Koronavirüs Sonrası Okullar Ne Olacak?

Koronavirüs sonraki okullar ne olacak? Hiçbir yerde okul yok, sınav yok ve ders yok. Öte yandan daha fazla online eğitim ve evde çocuklarıyla salgının geçmesini bekleyen veliler.. Ne karmaşa ama..

Yazar/writer: Prof. Andy Hargreaves, Boston College

Koronavirüs Sonrası Okullar Ne Olacak? 5 sorun ve 5 fırsat

İnsanlık koronavirüse karşı dünyanın her yerinde eşi benzeri görülmemiş bir mücadele veriyor. Birçok ebeveyn işini evinde yapıyor. Öğretmeler ise bu süreçte mesleklerini icra etmenin bambaşka bir yolu ile tanıştı. Arkadaşlarından uzak evde kalmak kapalı kalmak zorunda kalan çocukları da unutmayalım. Kesin olan bir şey var ki, tüm bunları bir şekilde eninde sonunda atlacağız. Peki, tüm bunlar olup bittiğinde ve okullar yeniden açıldığında bizi nasıl bir dünya bekliyor olacak?

Görev yapmakta olduğum üniversite projelerimden biri, dünyadan 6 ülke ve 2 Kanada eyaletinin eğitim liderlerini bir araya getirerek, insanlığın koronavirüse karşı verdiği mücadeleyi desteklemektedir. Bu eğitim liderleriyle kurmuş olduğumuz iletişim ve bilgi alışverişine dayanarak, dünyada okulların yeniden açılmasıyla beraber karşılaşılabilecek 5 farklı yeni fırsat ve durum üzerine bazı tahminler geliştirdik.

Daha fazla öğrenci desteği

koronovavirüs sonrası okullar
koronovavirüs sonrası okullar

Haftalar ve aylar süren COVID-19 salgını boyunca öğrenciler, öğretmenleri tarafından sağlanan yüz-yüze desteği kaybettiler. Birçok genç  insan ağır stres altında hatta bazıları aile bireylerinin hastalandıklarına şahit oldu. Dışarıda oynama şanslarının yok derecek kadar az olduğu bir ortamda. Bu sürecin sonunda muhtemelen birçok öğrenci, sırasını bekleme, iş birliği yapma ve dinleme gibi okulda onlara öğretilen çok önemli bazı alışkanlıkları unutmuş olacak. Ancak diğer yandan yine birçok öğrenci bu süreci ne yazık ki video oyunları oynayarak ya da akıllı telefonlarının ekranları karşısında saatlerini harcayarak geçirmiş olacak. Birçok dünya hükümeti yaklaşan bu güçlüğün farkında. Öğrenciler için eskiden daha çok rehberlik danışmanına, daha çok ruhsal sağlık uzmanına ve öğretmenlerin zayıf ve geride kalan öğrencilerin arayı kapatabilmeleri için daha çok fedakarlık ve gayret göstermeleri gerekecek.

Ruhsal sağlığa öncelik verilecek

Öğrenci ruhsal gelişimimin önemi bundan sonra kolay kolay hafife alınamayacak. Covid-19 kriziyle beraber netliğe kavuşan bir şey varsa o da; öğretmenlerin alaka ve desteği olmadan gençlerin odaklanabilmeleri ve sıhhatli kalmaları çok zor. Ruhsal sağlığın yerinde olması başarılı olmaya bir alternatif değil, başarılı olmanın bir ön koşuludur.

Öğretmenler daha çok saygı görecek

Bu yaşadığımız süreçte; uzaktan öğrenme için öğrencilerine rehberlik eden, eğitim içeriği hazırlayan, çocuklar ve ebeveynleri ile devamlı iletişim halinde olan öğretmenler Covid-19 salgının görünmez kahramaları arasındadır. Veliler, öğretmenliğin ne kadar kahramanca bir iş olduğunu bu süreçte bir kere daha anladı. Birçok ebeveyn şuanda iki ya da üç çocukla beraber tüm gününü aynı ev içerisinde geçiriyor. Birçok veli; aynı sınıf içerisinde 25 -30 hatta daha fazla öğrenciyle birlikte uyum içerisinde bir şeyler öğretebilmenin ne kadar fedakarlık gerektiren bir iş olduğunu şimdi daha kolay anlamaya başladı. Dünya eski haline ve düzenine döndüğünde, öğretmenlere verilen değer tüm dünyada daha da artacak.

Mesleki eğitim ve beceriler

construction trades program at Berrien Springs High School, in Benton Harbor, Mich., in November 2019

Mesleki eğitimin saygınlığı ve önemi öğrenme ortamlarına daha çok yansıyacak. Salgın nedeniyle kürsel ekonomi özellikle temel gereksinimlerin tedariki konusunda çok büyük bir yara aldı. Bu nedenle mesleki becerilerin eğitimi için okulların sağladıkları programlarda daha büyük bir destek olacak. Bu değişiklikle esnek ekonomi ve insanların hayatı üzerindeki etkisi yeniden düşünülecek. Örneğin insanoğlunun değişiklikler karşısında hayatta kalabilmesi için ne çeşit öğrenmelere ve meslek, alanlarına daha çok ihtiyacı olacağı artık düşünülmesi gereken bir gündem olacak.

Eğitim için teknoloji

Covid-19 salgını boyunca, evde uzaktan eğitim gerçekleştirebilmek için tüm dünyada teknolojik eğitim desteği arayışı başladı. Ancak birçok ülkede görüldü ki öğrencilerin %30’un üstünde bir kısmının evlerinde dijital bir cihazları ya da internet erişimi yoktu. Bu krizde teknoloji öğretmenlerin yerini alabilecek bir alternatif olmamıştır. Öğrenme ortamlarında tabiki daha iyi dijital kaynaklara ihtiyacımız var. Ancak bu yaşadığımız dönemde görüldü ki uzaktan eğitim ile öğretmenlerin gereksiz kalabileceği düşüncesi uzunca bir süre daha rafa kalkmıştır.

Kaynak:“What’s next for schools after coronavirus? Here are 5 big issues and opportunities” Yazar: Andy Hargreaves , Original source< https://theconversation.com/whats-next-for-schools-after-coronavirus-here-are-5-big-issues-and-opportunities-135004> ( Translated and edited by Mahir Barut)

This article is republished from The Conversation under a Creative Commons license. Read the original article.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments