Seyreltilmiş Ders Programı nedir? Hybrid eğitim modeli ile neler değişebilir?

2
1767
seyreltilmiş ders programı nedir
seyreltilmiş ders programı nedir

Seyreltilmiş Ders Programı nedir?

Seyreltilmiş ders programı nedir? Seyreltilmiş eğitim planlaması nasıl yapılır? Seyreltilmiş ders programıyla neler değişecek? Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk TRT Haber ve Twitter üzerinden 09/07/2020 Perşembe günü Hibrit model ve seyreltilmiş eğitim hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Seyreltilmiş eğitim nedir?

Seyreltmiş eğitim, eğtim-öğretim yılı için hazırlanmış yıllık müfredatın ve ders programının belirli bir oranda azaltılmasıyla uygulanan eğitim modelidir. Olağanüstü hallerde uygulanan bu eğitim biçiminin ilk örneklerinden biri Hindistan’dan gelmiştir. İşte Hindistan İnsan Kaynakları Bakanlığından yapılan twitter açıklaması:

seyreltilmiş ders programı nedir
seyreltilmiş ders programı nedir

The Indian Express haberine göre; detaylı açıklamaya göre ortaokul müfredatı ve ders programında %25, 9-12. sınıflar arası müfredatı ve ders programlarında ise  %30 seyreltilmeye gidilebileceği belirtiliyor. Haberin aslını görmek için bağlantıya tıklayın> As CBSE reduces exam syllabus for Classes 9 to 12, here is how students reacted.

Seyretilmiş ders programı nedir?

Birçok ülkede olduğu gibi alternatif eğitim planları Türkiye de hazırlanmaya devam ediyor.  Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk TRT’de yaptığı açıklamalarda: “Şayet ‘ Gerekli şartlar sağlanırsa okullar 31 Ağustos’ta açılsın’ denilirse, hiçbir sıkıntı olmaz, eğer sağlıklı bir ortam söz konusuysa. Denilirse ki ‘Bir süre daha açmayın, uzaktan eğitime devam edin’, biz devam ederiz, hiç sorun yok. ‘Seyreltilmiş bir ders çizelgesiyle ve belirli aralıklarla, azaltılmış ders saatleriyle kısmi bir uygulama yapıp, karma bir model deneyin’ denilirse biz buna da hazırız. Niye hazırız? Çünkü bir yıl sonrasının bütün içeriklerini bitirmek üzereyiz. Yani o kadar hazırız” ifadeleri ile olası alternatifleri sıraladı. Buna göre:

Have your say!

Okullar sizce ne zaman açılacak?
2
Fikirlerinizle makaleye katkıda bulunun!!x
Bayrağı tıklayın ve makaleyi yorumunuzla zenginleştirin.

  1. Şartlar uygun olursa okullar 31 Ağustos tarihinde açılır.
  2. Okullar bir süre daha kapalı kalabilir. Uzaktan eğitime EBA üzerinden devam edilir. (ingilizcepedia yorumu: Muhtemelen Kasım ayına kadar – aşının piyasaya sürümüne kadar)
  3. Seyreltilmiş ders programı ile eğitime devam edilir

Seyreltilmiş ders programı ne işe yarar?

Seyreltmiş ders programı için her şeyden önce müfredat ve yıllık planlarda bir seyreltilmeye gidilmesi gerektiğini unutmayalım. Yıllık planlarda kazanımların azaltılmasıyla işlenecek konu sayısı azaltılır. Bu sayede;

  • Yüz yüze ders saatleri azaltılabilir.
  • Ders saatleri azalacağı için duruma göre sınıflar ikiye hatta üçe bölünebilir. Böylelikle metrekare başına düşen kişi sayısı uygun rakamlara kolaylıkla çekilebilir.
  • Bu sayede sınıflarda sosyal mesafenin korunabilmesi için uygun fiziksel şartlar hazırlanmış olur.
  • Seyreltmiş eğitim planlamasında bazı derslere uzaktan devam edilebilir. Bu sayede yüz yüze eğitim de fiziksel şartların iyileştirilmesi sağlanabilir.

Seyreltilmiş ders programı öğretmen kadrolarını nasıl etkileri?

Eğer hibrit bir eğitim modeli ile seyreltilmiş ders programına geçilirse, planlamaları yaptıktan sonra akla gelecek ilk soru öğretmenlerin kadroları bundan nasıl etkilecek?

Ders saatlerin yapılacak bir düşme, normale dönüşe kadar bazı branşların ders yükünü oldukça düşürecektir. Ancak bunun geçici bir düzenleme olduğunu unutmayalım. Bu nedenle bu planlama norm kadrolarını muhtemelen etkilemeyecektir. Ancak ek ders ödemeleriyle ilgil muhtemel bir değişiklik sürpriz olmayacaktır.

Bu soruya Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından verilen yanıt:

“Sonuçta da biz bu süreçleri yapılandırıyoruz. Bizim ölçümüz şu; çocukların sağlığını koruyacak ölçüde sınıflarda ve okullarda bulunmasını sağlamak. Diyeceksiniz ki, ‘Bütün çocuklar bu okula, 4 metre  içinde nasıl sığacak?” Biz o metre içinde sığdırmaya çalışmıyoruz ki… Bizim yapmak istediğimiz şu; eğer ‘çocuklar haftanın belirli günleri gelsin’ denilirse sağlık koşulları açısından biz ona göre seyreltiriz. ‘Derslerin bir kısmı seyreltilsin ve ders çizelgesi yarı yarıya insin’ denilirse biz seyreltiriz. Dolayısıyla bu işin teknik kısmı bize ait, uzmanlara ait. Lütfen şundan emin olun, gereken bütün tedbirleri fazlasıyla alıyoruz. Çünkü biz sadece bir çocuk için, ülkenin bütün çocukları için kaygılanıyoruz, bir ülke için kaygılanıyoruz. Biz verilere bakarız, ağustosun sonundaki, eylülün başındaki tabloya göre hareket ederiz.”

Bütün velilerin rahat olması gerektiğini vurgulayan Bakan Selçuk, “Neye ihtiyaç varsa biz bunun için mali ve fiziksel koşullarıyla, psikolojik hazırlığıyla buna hazırız.” dedi

31 Ağustos -18 Eylül planları için > Telafi eğitimi planları bağlantımıza tıklayın.

Hibrit eğitim nedir?

Hibrit eğitim, geleneksel yüz yüze eğitimin online eğitim teknolojileri ile harmanlanarak oluşturulması sonucu elde edilen eğitim sistemi olarak tanımlanır. Hibrit eğitim iki ayaklı olarak gerçekleştirilir. Bunlardan birincisi, video konferans ve multimedya eğitim içerikleriyle gerçekleştirilen çevrimiçi ayağıdır. Diğer ise genellikle işbirlikçi öğrenme modelinin kullanıldığı yüz yüze eğitim ayağıdır.

Hibrit öğrenmenin avantajları nelerdir?

Hibrit eğitim programlarının fiziksel okul ihtiyaçları geleneksel olanlara göre çok daha azdır. Böylelikle sınıf içi eğitim alanlarında çok büyük tasarruf sağlanmaktadır. Bir diğer avantajı da eğer öğrenciye doğru alt yapı ile ulaşılabilirse, öğrencilerin kişisel performanslarında artış gözlemlenmesidir. Öğrenci online olarak araştırma yapmak ve yine online olarak kendisine verilen görevleri bir taraftan tamamlarken diğer taraftanda araştırma ve geliştirme yeteneklerini geliştirmeyi başarıyor. Geleneksel eğitimlerde öğrencilerin ders esnasında vakit geçirmek için yaptıkları sohbetler, hibrit eğitimde ancak dersin bir parçası olunduğunda söz hakkı alarak elde edilen bir ayrıcalığa dönüyor. Ancak şunu da unutmayalım hibrit eğitimin avantajları ancak doğru bir planlama ile kazanılabilir. Okul içinde yüz yüze verilmesi gereken dersler ile çevrim içi devam edilmesi gereken derslerin çok iyi belirlenmesi gerekli. Bunda da tabiki ön plana çıkan iki değişken; internet erişimi ve çevrimiçi alt yapının kapasitesidir. Planlamanın bölgesel olarak ayrı ayrı bu değişkenlerin varlık durumuna göre yapılması hedeflenen başarıya daha kolay ulaşılmasını sağlayacaktır.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Sevda
Sevda
4 yıl önce
Okullar sizce ne zaman açılacak?" Read more »

Bence okullar uzaktan eğitime devam edecek ama yazılı günlerinde çocukları okula toplayacaklar.

ilter
ilter
4 yıl önce
Okullar sizce ne zaman açılacak?" Read more »

dönüşümlü sınıflar ya da seyreltilmiş olarak 21 Eylül tarihinde başlamalıdır. Eğitim ve sağlık erteleyerek daha müreffeh bir hayat olmaz